Cultuur & historie

Cultuur & historie

St. Pancratius Basiliek
De St. Pancratius Basiliek in Tubbergen is bekend door zijn vijf generaties glas in lood ramen van de glazeniers familie Nicolas. De neogotische kerk werd aan het einde van de 19de eeuw naar een ontwerp van Alfred Tepe gebouwd achter de uit 1511 daterende toren uit Bentheimer zandsteen. In honderd jaar hebben de vijf generaties van de familie Nicolas een sfeer van grote harmonie gecreëerd. In de Basiliek klinkt het Maarschalkerweerd-orgel in volle glorie. Het orgel, waarvan delen aangeven dat het in 1881 is geconstrueerd heeft in 2000 een geslaagde reconstructie ondergaan. Paus Joannes Paulus II heeft de kerk in 2000 de eretitel basiliek toegekend.

Dr. Schaepman
Dat Mgr. H.J.A. Schaepman (1844-1903), priester, staatsman, dichter en redenaar in Tubbergen geboren is, getuigen zijn geboortehuis “de Eeshof” en zijn driemaal levensgrote standbeeld. Hij is zonder twijfel de bekendste Tubbergenaar. Als lid van de Tweede Kamer maakte hij zich aan het eind van de 19e eeuw sterk voor sociale gerechtigheid. Hij nam het op voor de positie van de katholieken in de Nederlandse samenleving. Zo gaf hij de impuls voor de oprichting van de R.K. Staatspartij, één van de voorgangers van het huidige CDA. Het Schaepmanbeeld toont hem als grote strijder voor het geloof. Aan de voet staat zijn lijfspreuk: “Credo, pugno”; ik geloof en ik strijd.

De Kroezeboom
Op de Fleringer-Es, even buiten het kerkdorp staat de oudste eik van Nederland. “De Kroezeboom” is ongeveer 750 jaar oud en neemt in de geschiedenis van Twente een bijzondere positie in. Hier kwamen tussen 1630 en 1730 de katholieken bijeen om hun toen verboden eredienst te vieren. De rustieke veldkapel onder deze majestueuze, indrukwekkende eik dateert uit 1944. Nog vele vakwerkboerderijen, havezathes en watermolens liggen verscholen in een mooi groen-landschap met veel grafheuvels.


Kortom een uniek stukje in Noordoost Twente waar u ontvangen wordt met de bekende Twentse gastvrijheid.
(Bron: VVV Tubbergen)